Predică la Duminica a XXIX-a după Cincizecime

Iubiți credincioși!

Tema Evangheliei de azi „Pilda celor poftiți la cină, o putem înțelege doar dacă citim întregul capitol 14 al Evangheliei după Luca, ceea ce vă îndemn să o faceți. Luca inserează parabola într-un scenariu polemic cu autoritățile iudaice (farisei și cărturari) înainte de a intra în Ierusalim.

Anterior relatării acestei pilde, Iisus relatează o altă pildă, a celor poftiți la nuntă. Iar după ce încheie pilda le zice:
13. Ci, când faci un ospăţ, cheamă pe săraci, pe neputincioşi, pe şchiopi, pe orbi,
14. Şi fericit vei fi că nu pot să-ţi răsplătească. Căci ţi se va răsplăti la învierea drepţilor.

La care unul dintre farisei spune: „fericit este cel ce va prânzi în împărăția lui Dumnezeu“.

Iisus drept replică relatează pilda care s-a citit azi în Evanghelie. Cum ar trebui să o înțelegem ? Morala se conține chiar în ultimul ei verset: „Nici unul din bărbaţii aceia care au fost chemaţi nu va gusta din cina mea.” Aluzie la necredința evreilor, care în cea mai mare parte nu-i vor recunoaște mesianitatea și deschiderea Evangheliei pentru păgâni.

Vorbim de o cină mesianică. Iisus în primul rând a venit pentru evrei, și-a dus misiunea aici, îi cheamă la recunoașterea lui drept Hristos și este respins. Atunci la cina cea mare, la acest banchet sunt invitați categoriile la care cel mai puțin te gândești, săraci, neputincioși, orbi, șchiopi. Cele mai detestate categorii vor bucuria să se veselească de acest banchet și pentru cei care a fost pregătit în realitate banchetul, nu a venit niciunul.

În logica strictă a povestirii pare straniu că invitații la banchet au venit în ultimul ceas, la ceasul cinei. Unii savanți invocă o tradiție iudaică. Cert e faptul că această chemare vine din partea lui Dumnezeu. Anterior Iisus atrăgea atenția asupra vigilenței de care trebuie să dea dovadă credincioșii și asupra incertitudinei venirii Împărăției. Deci când Dumnezeu ne cheamă spre o lucrare, nu există motiv de respingere, cu atât mai mult că motivele invocate au fost superficiale.

Sunt 3 categorii de persoane care au refuzat. De ce Iisus îi menționează anume pe acestea?

Cei dintâi au refuzat motivând că au pământ și nu pot să-l lase. E vorba de atașamentul foarte puternic pentru patrie. Avem țara noastră pe care atât de greu am dobândit-o, ce ne mai interesează ?

Cea de-a 2-a categorie: „5 perechi de boi am, mă duc să-i încerc“. De ce 5 și nu 4 sau 6? Pentru că 5 face referire directă la setul de cărți atribuite profetului Moise, Pentateuh. Ideea e clară, avem legea lui Moise, cine ești tu să ne înveți mai mult ?

Cel de-al 3-lea își motivează absența prin faptul că e însurat, femeie mi-am luat. Femeia în cazul dat simbolizează templul din Ierusalim, care la 40 de ani de la relatarea acestei pilde va fi distrus. Țara avem, lege avem, templu avem, nu avem nevoie Tine.

Lista noilor invitați trimite la prima parte a capitolului unde fariseul în casa căruia Se află Iisus este sfătuit să-i ospăteze nu pe oamenii bogați sau pe prieteni, ci pe „săraci, necăjiți, orbi, șchiopi“. Aceștea vin la cină și tot mai este loc. Stăpânul își trimite servitorul în afara cetății, din nou aluzie la extinderea propovăduirii Evangheliei pentru păgâni.

Suntem în postul Nașterii Domnului. Iisus se naște în Betleem, ceea ce înseamnă în traducere din ebraică casa pâinii. Cât de frumos. Astăzi suntem chemați să gustăm din această pâine, pâinea vieții.
Așa să ne ajute Domnul!

Părintele Mircea Rusnac

Comentarii

Articole similare

Un comentariu la „Predică la Duminica a XXIX-a după Cincizecime

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *