Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril a sfințit catedrala „Sfânta Treime” din Paris

La 4 decembrie 2016, cu ocazia sărbătorii Intrării Maicii Domnului în Biserică, Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril al Moscovei şi al Întregii Rusii a sfinţit catedrala Sfintei Treimi din Paris.

Catedrala Sfintei Treimi este parte componentă a Centrului spiritual şi cultural ortodox situat pe malul rîului Sena.

Sfînta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvîrşită de Primatul Bisericii Ortodoxe Ruse. Împreună cu Sanctitatea Sa au slujit mitropolitul Innochentie de Vilnius şi de Lituania, mitropolitul Marc de Riazan şi de Mihaïlovsk, arhiepiscopul Mihail de Geneva şi de Europa Occidentală, arhiepiscopul Élisée de Souroge, arhiepiscopul Serge de Solnetchnogorsk, şeful secretariatului administrativ al Patriarhiei Moscovei, episcopul Nestor de Corsun, episcopul Antonie de Bogorodsk, responsabilul Direcţiei instituţiilor Patriarhiei Moscovei în străinătate, arhimandritul Filaret (Bulekov), vice-preşedintele Departamentului relaţiilor ecleziastice exterioare ale Patriarhiei Moscovei, părintele Nicolai Rehbinder, parohul bisericii Sfinţilor Trei Ierarhi din Paris, iegumenul Filip (Riabykh), reprezentantul Patriarhiei Moscovei la Consiliul Europei, de asemenea şi clerici ai eparhiei Corsunului.

La slujba solemnă au mai participat ierarhi ai altor Biserici ortodoxe locale : mitropolitul Emmanuel de Franţa şi arhiepiscopul Ioan de Chariopolis (Patriarhia Constantinopolului), mitropolitul Ignatie (Patriarhia Antiohiei), mitropolitul Iosif şi episcopul Marc (Patriarhia României).

Răspunsurile la strană în timpul Sfintei Liturghii au fost date de corul format din corişti de la mai multe biserici din Paris, dirijat de doamna M. Politova, şi corul Centrului spiritual al Sfintei Genevieva de Paris, dirijat de S. Volkov. Cîntările au fost în slavonă şi franceză.

Sfînta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost transmisă în direct de către televiziunea franceză KTO, şi de canalul televizat rus « Soyouz ». Enoriaşii care nu au avut locuri în biserică din cauza unui număr impunător de persoane, au avut posibilitate să urmărească slujba pe ecranul instalat în interiorul Centrului.

După ectenia mare, patriarhul Chiril a pronunţat o rugăciune specială pentru pace în Ucraina.
La slujbă au mai participat personalităţi oficiale, printre care : cancelarul Preşedintelui Federaţiei ruse, A. S. Kolpakov, reprezentantul special al guvernului francez pentru dezvoltarea relaţiilor cu Rusia, senatorul Jean-Pierre Chevènement, ambasadorul Rusiei în Franţa, A. K. Orlov, primarul Parisului, Anne Hidalgo.

Printre invitaţi au fost preşedinta Fundaţiei iniţiativelor socio-culturale, S. Medvedeva, secretarul permanent al Academiei Franceze, Elena Carrère-d’Encausse, nunţiul apostolic în Franţa, arhiepiscopul Luigi Ventura (Biserica catolică romană), şi reprezentanţi ai altor confesii creştine.

La sfîrşitul slujbei, Sanctitatea Sa a oferit o icoană a Maicii Domnului din Iveron catedralei şi a mulţumit tuturor celor care au contribuit la construirea catedralei Sfintei Treimi, în special Preşedintelui rus Vladimir Putin, ex-preşedintelui francez Nicolai Sarkozy, preşedintelui actual al Franţei F. Hollande, «deoarece decizia luată de autorităţi au permis realizarea acestui remarcabil proiect. De asemenea, îmi exprim recunoştinţa faţă de primăria Parisului. Mulţumesc de asemenea celor care au participat la colectarea sau donarea de bani, cei care au venit să ajute, cei care au susţinut acest proiect.»

Mulţumindu-i episcopului Nestor pentru eforturile sale, Sanctitatea Sa i-a oferit o panaghie şi o cruce, realizată cu ocazia a 1000 de ani de la adormirea Sfîntului Vladimir.

Patriarhul Chiril a decorat apoi mai multe persoane, printre care arhitectorul Jean-Michel Wilmotte şi ambasadorul Rusiei în Franţa, A. K. Orlov.

Ca amintire a acestei zile, episcopul Nestor i-a oferit Primatului Bisericii ortodoxe ruse o icoană a Sfintei Genevieva, patroana Parisului.

Fotografii de la acest eveniment găsiţi pe siteul eparhiei.

Comentarii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *