Cea de-a IX-a ediţie a conferinţei teologico-practice internaţionale LECTURI PAISIENE se va desfășura în regim on-line

Сu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului VLADIMIR, Mitropolit al Chişinăului şi al întregii Moldove, Frăţia ortodoxă „Sf. Cuv. Paisie Veliciсovschi” (Chişinău) cu sprijinul Mănăstirii „Înălţarea Domnului” Noul-Neamţ (Chiţcani), în perioada 11-12 DECEMBRIE 2020 desfășoară (în regim on-line) cea de-a IX-a ediţie a conferinţei teologico-practice internaţionale LECTURI PAISIENE pe tema: EXPERIENȚA CREȘTINĂ DE DEPĂȘIRE A CRIZELOR: ISTORIE ȘI CONTEMPORANEITATE.

„Criză” – este un cuvânt grecesc, ce în traducere înseamnă „judecată”. Cum a menționat renumitul filosof religios Ivan Ilyin: „Criza – întotdeauna este o anumită sarcină, o problemă ce trebuie rezolvată, iar nerezolvarea acesteia duce spre cele mai grave urmări”.

Crizele au fost prezente întotdeauna de-a lungul istoriei omenirii. Ele au dobândit proporții deosebit de mari în secolele ХХ – ХХI – în epoca globalizării. Biserica este chemată să înțeleagă cauzele acestor crize, să se opună aprofundării acestora și să găsească căi de ieșire din ele.

În același timp Biblia ne spune: „…vremea este ca judecata (criza) să’nceapă de la casa lui Dumnezeu” (1 Petru 4:17). Cu adevărat, însuși biserica astăzi se află într-o stare de criză, în spațiul fostei URSS trecând prin perioada postsovietică, iar în toată lumea – trecând perioada postconstantiniană a istoriei sale. Fundamentalismul, secularismul, modernismul, schizmele – aceste lucruri cu adevărat deformează imaginea ei spirituală. Pandemia COVID-19, a închis temporar accesul în sfintele locașuri și în același timp a supus încercării toată rânduiala vieții biericești.

Dar în istoria bisericii este o bogată experiență de depășire a situațiilor de criză. În acest sens – experiența spirituală a cuv. Paisie Velicicovschi, întemeietor de frății monahale, fondatorul unei școli de traducere, contribuitorul renașterii monahismului în Rusia, ce a ajutat la depășirea perioadei de criză în Biserica Ortodoxă Rusă. El este un exemplu ce ne inspiră.

La conferință se vor discuta următoarele subiecte:

Ce exemple de depășire a crizelor în istoria bisericii ne pot fi astăzi în ajutor?
Ce noi posibilități s-au deschis pentru biserică și societate în timpul pandemiei?
Cum diversitatea vieții bisericești poate ajuta la consolidarea unității bisericii?

Împreună cu cercetătorii moștenirii cuv. Paisie Velicicovschi la participare la conferință sunt invitați clerici, mireni și toți cei interesați în discuția pe această temă, a problemelor actuale a vieții bisericii și societății.

Conferința se va desfășura în cadrul evenimentelor Forumului de pocăință și renaștere națională „Cei care au nădejde” (https://forum-in.ru).

Conferința se va desfășura în limbile română și rusă.

Conferința va fi difuzată pe YouTube și pe Facebook:

YouTube https://www.youtube.com/channel/UCQ6p54uny8jYqc6xbAcwugA

Facebook https://www.facebook.com/forumin 

Începutul este la ora 13.00. Conferința durează 2 zile – 11 și 12 decembrie.

Sâmbătă, 12 decembrie, începutul este tot la ora 13.00.

Se preconizează publicarea unui volum cu materialele conferinței. Organizatorii își rezervă dreptul de includere a materialelor în volumul cu materialele conferinței. Dacă vor permite condițiile de carantină, desfășurarea conferinței va avea loc în mănăstirea „Înălțarea Domnului” Noul-Neamț / Republica Moldova, s. Chițcani, str. Lenin, 2.

Pentru detalii vă rugăm să vă adresați la comitetul organizatoric a conferinței.

Telefon: (+373) 69711328, е-mail: [email protected]

Mai jos găsiți programul evenimentului:

PROGRAMUL LP-2020

ПРОГРАММА ПЧ-2020 PRINT

Comentarii

Articole similare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *