Conferința teologico-științifică internațională „Lecturi paisiene” și-a încheiat lucrările la Mănăstirea Noul-Neamț din Moldova

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului VLADIMIR, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, cu sprijinul Frăţiei Ortodoxe în cinstea Sf. Cuv. Paisie Velicicovschi (Chişinău) și a Mănăstirii „Înălţarea Domnului” Noul-Neamţ (Chiţcani), în perioada 24–26 OCTOMBRIE 2019 s-a desfăşurat cea de-a VIII-a ediţie a conferinţei teologico practice internaţionale LECTURI PAISIENE «PROVOCĂRILE ORTODOXIEI ÎN SECOLUL XXI ȘI RĂSPUNSURI LA ACESTEA».

Fiecare epocă aduce creștinismului noi provocări. Сândva principalul pericol cu care se confruntau creștinii era prigoana din partea păgânilor și autorităților anticreștine. Mai târziu, Biserica prin eforturi sobornicești a dat răspunsuri teologico-dogmatice la erezii periculoase și denaturări ale credinței. Viața duhovnicească a Sf. Cuv. Paisie Velicicovschi a devenit un răspuns la secularizarea vieții bisericești și decăderea monahismului în secolul XVIII.

Cu ce provocări se confruntă Biserica Ortodoxă în prezent?

Conferința a avut menirea să ofere spațiu pentru discuție multilaterală pe problemele cele mai stringente ale vieții Bisericii și a societății.

• Cum se schimbă în ultimii ani concepția de familie? Cum Biserica poate ajuta familiile de astăzi să se zidească pe temelia Evangheliei?
• Cum Biserica participă la elaborarea normelor și principiilor bioeticii contemporane?
• Cum influențează omul și societatea pătrunderea tot mai profundă în viață a tehnologiilor informaționale și a spațiului virtual? Ce impact are “virtualizarea” asupra vieții spirituale?
• Cum să mărturisim credința și să propovăduim Evanghelia în condițiile de astăzi?
• După ce principii se pot interacționa astăzi Biserica și statul?
• Cum poate fi depășită astăzi dezbinarea creștinilor ortodocși?

Împreună cu cercetătorii moștenirii Sf. Cuv. Paisie Velicicovschi, la eveniment au participat clerici, mireni și toți cei interesați de problemele actuale în viața Bisericii și a societății din diferite țări : Rusia, Franța, Polonia, Cehia etc.

Printre participanții la conferință se numără ieromonahul Iosif (Pavlinciuc), parohul comunității ortodoxe a Cuviosului Paisie de la Neamț la Paris și doctor în științe la Sorbona; protoiereul Vasilie Mihoc, liderul mișcării Renașterii din Biserica Ortodoxă Română și doctor în teologie; protoiereul Ștefan Prujinski, doctor în teologie și filozofie, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Priashevski (Slovacia) și mulți alții.

Evenimentul s-a desfășurat în mănăstirea „Înălţarea Domnului” Noul-Neamţ / Republica Moldova, s. Chițcani.

Comentarii

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *