Culegerea Everghetinos și rugăciunea lui Iisus

Două subiecte au fost abordate în prelegerea ținută de părintele Iosif (Pavlinciuc): culegerea Everghetinos și rugăciunea lui Iisus.

Culegerea Everghetinos se prezintă sub forma unui florilegiu tematic din Patericul egiptean (și alte Paterice), din Lavsaicon, din vieți de sfinți și din alte diverse surse de literatură duhovnicească și patristică.

Lucrarea (cea mai voluminoasă din literatura patristică) este împărțită în patru volume, fiecare volum cuprinzând ilustrarea patristică a 50 de teme duhovnicești, în total 200 de teme (sau capitole). La rândul ei, fiecare temă este enunțată de Pavel Everghetinos, care propune apoi pasaje și citate patristice referitoare la acea temă. În interiorul temei, pasajele citatele își urmează una alteia fără întrerupere și fără alte comentarii, în afară de menționarea autorului lor.

Pavel Everghetinos (gr. Παύλος Ευεργετινός) a fost un monah ortodox grec care a trăit în secolul al XI-lea la Constantinopol. Este cunoscut în istoria Ortodoxiei pentru o compilație de tip paterical, numită Everghetinos, devenită foarte populară în sânul monahismul ortodox.

Detalii puteți citi în continuare în textul original disponibil în limba rusă

 

Comentarii

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *