În Franța, a avut loc înmormântarea schiarhimandritului Placide (Deseille)

În Franța, la 11 ianuarie 2018, la Mănăstirea Sf. Antonie cel Mare din Saint-Laurent-en-Royan, care este un metoc al Mănăstirii Simonopetra de pe muntele Athos, a avut loc înmormântarea schiarhimandritului Placide (Deseille). Părintele Placide a murit în ziua Nașterii Domnului, la 7 ianuarie 2018, la vârsta de 92 ani, ne informează portalul „Athosul Rusesc“/«Русский Афон».

Pentru a-și lua rămas bun de la celebrul călugăr ortodox, teolog și patrolog, în mănăstirea pe care el-însuși a fondat-o, au venit aproximativ 300 de monahi și persoane laice din diferite mănăstiri și parohii ortodoxe din Franța și străinătate. Mulți dintre ei erau fiii spirituali ai starețului, datorită căruia au primit ortodoxia sau monahismul.

Cu binecuvântarea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu randuiala de înmormântare a fost condusa de Mitropolitul Emmanuel (Adamakis) reprezentantul al Patriarhiei Constantinopolului in Franța și pe lângă Uniunea Europeană. Împreună cu mitropolitul au slujit arhiepiscopul al Telmisului Iov (Ghecea), reprezentantul oficial al Patriarhiei Constantinopolului la Geneva, IPS Iosif (Pop), Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, Patriarhiei Romane și PS Mark (Alrik), episcop al Neamtului, vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.
PlakidaDezeiPohoron7_images_Пресс-Центр_Pohoroni_thumb_medium220_0

În calitate de reprezentant oficial al egumenului mănăstirii Athonite Simonopetra, arhim. Elisei, la înmormântare a participat arhimandritul Ilie, duhovnicul parohiei Athonite pe lângă Mănăstirea Schimbării la Față din Terrasson (departamentul Dordogne din Franța).

De asemenea, la înmormântare au participat mai mult de 30 de preoți din diferite biserici ortodoxe din Franța.

Înainte de înmormântare, la mănăstirea Sf. Antonie cel Mare, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către fiul spiritual al părintelui Placide, călugărit de acesta, arhiepiscopul Iov al Telmisului.

Înmormântarea propriu-zisă a durat aproximativ trei ore. Mesajul îndoliat al Patriarhului Ecumenic Bartolomeu a fost citit de reprezentantul său, Mitropolitul Emmanuel al Franței. El a prezentat de asemenea, o predică, menționând repere importante din viața părintelui Placide și contribuția sa la renașterea creștinismului modern și a monahismului.

Un cuvânt în memoria p. Placide din numele tuturor călugărilor de la Mănăstirea Athonită Simonopetra și a filiaelor sale în Franța, a fost citit de Arhimandritul Ilie.
PlakidaDezeiPohoron7a_images_Пресс-Центр_Pohoroni_thumb_medium220_0

După înmormântare a avut loc trapeza comună memorială, la care au participat toți cei prezenți. În timpul mesei, episcopul Mark a citit un cuvânt de condoleanțe din partea Arhiepiscopului de București și Patriarhul Daniel al României.

După trapeză, călugării și călugărițele din mănăstire au săvârșit slujba de pomenire.

Conform relatărilor portalului „Athosul rusesc“, în ziua Nașterii Domnului, la 7 ianuarie 2018, a murit bine-cunoscutul ascet ortodox, patristic și teolog, fondatorul, egumenul și părintele spiritual al două metocuri a mănăstirii athonite Simonopetra în Franța, Schiarhimandritul Placide (Deseille). El s-a născut în Franța, în anul 1926, într-o familie catolică. În 1942, la 16 ani, a intrat la mănăstirea cisterciană din Belfontaine. Studiile superioare teologice le-a făcut la Roma. În 1966, fiind în căutarea adevăratei surse a creștinismului și monahismului, a fondat, împreună cu alți călugări cu aceeași gândire, mănăstirea de călugări de rit bizantin din Aubazine (departamentul Korrez).

PlakidaDezeiPohoron4_images_Пресс-Центр_Pohoroni_thumb_medium220_0

În 1977, călugării mănăsirii au decis să adopte Ortodoxia. Asupra acestei decizii a influențat comunicarea cu starețul Paisie Athonitul, părinții Efrem și Emilian. Trecerea la ortodoxie a avut loc pe mutele Athos, la 19 iunie 1977; în luna februarie a anului următor ei au devenit călugări ai mănăstirii Athonite Simonopetra. Continuându-și activitatea pe Sfântul Munte, părintele Placide a tradus în franceză „Scara“ Sf. Ioan Scărarul. După ce a trecut pregătirea necesară în mănăstire, cu binecuvântarea egumenului Emilian, părintele Placide s-a întors în Franța, unde a înființat patru filiale ai mănăstirii Simonopetra, dintre care cea mai importantă a devenit mănăstirea Sfântului Antonie cel Mare din Saint-Laurent-en-Royan (departamentul Drôme). Arhimandritul Placide a predat patrologia la Institutul Teologic Ortodox Sfântul Serghie din Paris. El este fondatorul seriei „Spiritualitate Orientală” („Spiritualitatea de Est“), editată din 1966 de către editura mănăstirii Bellefontaine.

Părintele Placide a fost autor și traducător a numeroase cărți despre teologie și monahismul ortodox, dintre care cele mai importante sunt : „Spiritul monahismului pahomenian“ (1968), „Am văzut lumina cea adevărată: Viața monahală, spiritul său și textele sale fundamentale“ (1990), „“ Filocalia” și spiritualitate ortodoxă „(1997),„ Evanghelia în pustiu”(1999), „Bazele catehismului” (în 2 volume, a. 2001), „Încrederea în lucrurile care nu se văd” (2002),„Trupul – sufletul – duhul în înțelegerea ortodoxă” (2004). În 2006, la editura Universității Ortodoxe a Sfântului Tihon din Moscova pentru prima dată a văzut lumina traducerea cărții „Filocalia“ și “Spiritualitate ortodoxă „.

Dumnezeu sa-l odihnească în pace. Veșnica lui pomenire!!!

Mai multe fotografii găsiți pe siteul atonit.info

PlakidaDezeiPohoron11_images_Пресс-Центр_Pohoroni_thumb_medium220_0

Comentarii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *