Laureații Festivalului Filantropic International de Film „Îngerul de lumină” desfășurat la Moscova

La 7 noiembrie 2018, în cinematograful „Octeabri” al rețelei „Karo” s-a încheiat cea de-a XV-a ediție a Festivalului Filantropic International de Film „Îngerul de lumină”, care se desfășoară în mod tradițional în timpul vacanței școlare și a sărbătorii Zilei Unității Naționale, și este dedicat celebrării sărbătorii Icoanei Maicii Domnului de Kazani.

La festival au fost prezentate 402 de filme din 21 de țări. În urma selecției, au fost alese 178 de filme din 15 țări: Rusia, Abhazia, Armenia, Belorusia, Bulgaria, Irak, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Letonia, Emiratele Arabe Unite, Uzbekistan, Ucraina, Franța și Japonia.

Programul de concurs a inclus 70 de filme la următoarele nominalizări: filme de lung metraj, scurtmetraje, documentare, animație. În program în afara concursului au fost prezentate 75 de filme.

Marele premiu al festivalului a fost acordat de către juriu și înmânat de Vadim Abdrașitov filmului „Время первых – Timpul primilor” (regia Dmitri Kiselev).

Cel de-al doilea loc din categoria „Film de ficțiune de lung metraj” a fost acordat filmului „Salyut-7”, regia Klim Șipenko, al treilea loc filmului „Рубеж – Frontiera”, regia Dmitri Tiurin.

În calitate de film la categoria cel mai bun debut a fost nominalizat filmul „Жертва – Victima” din Irak (regizat de Rizgar Hussein), cel mai bun film pentru copii – „Со дна вершины – Din partea de jos a piscului” (regia Iana Poliaruș, Tamara Țoțoria, Konstantin Kutuev cu participarea lui Murad Aliev).

La categoria „Film de scurt metraj ficțiune” (președintele juriului Vladimir Grammatikov) au fost nominalizați următorii câștigători:

Trei zile ale Klavei Graceva” (regia Ivan Grigoliunas) – locul I;
„Tatăl” (regia Timur Kvekveskiri) – locul al doilea;
„Solo” (regia Konstantin Abaev) – locul al treilea.

Juriul a nominalizat la categoria cel mai bun debut filmul ruso-moldovenesc „Miliardul” (regia Evgheni Dudceak).

Diplome speciale a fost acordată regizorilor filmelor din Uzbekistan „Binefacerea” (regia Hasan Alijanov), filmului „Ceaiul” (regia Anna Kuzminih, film de scurt metraj iranian „Forouzan” (regia Mirabbas Khosravinezhad).

La categoria „Film documentar” juriul sub conducerea lui Alexei Varlamov a nomianlizat filmul „Epoca lui Nicodim” în regia lui Andrei Sudilovski drept cel mai bun film.

Cel de-al doilea premiu a fost câștigat de filmul „Paradjanov Tarkovsky Antipenko. Lumină și umbră” de Andrei Osipov. Al treilea loc a fost acordat filmului „Și atunci inevitabil vine unul din noi” (regia Igor Morozov).

Premiul pentru cel mai bun debut în filmul documentar a fost acordat filmului Nataliei Batraeva „Portărița de Donețk”.

Diplome speciale au fost acordate pentru filmele „Serviciul de noapte” de Anna Rudikova și „Pe clopotniță” de Elena Ceaci.

În categoria „Film de animație”, cel mai bun film a fost recunoscut „Cinci minute până la mare” de regizoarea Natalia Mirzoian. Cel de-al doilea premiu a fost acordat de comisia de experți condusă de Nina Vinogradova Ninei Bisiarina pentru filmul „Oprirea”. Locul al treilea a fost acordat filmului „Лентяйка Василиса – Lenoasa Vasilisa” (regia Marina Karpova).

La categoria cel mai bun debut a fost nominalizat filmul „А как наши космонавты – Și cum sunt cosmonauții noștri” de Galina Golubeva. Cu o diplomă specială a fost menționate desenele animate „Melodia pentru clarinet” (regia Ivan Șpulnikov), „Reîntoarcerea lui Savva” (regia Natalia Fedcenko), „Hobotenok” (regia Ekaterina Filippova) și „Dubak” (regia Anna Krițkaia).

Cel mai bun film de animație a fost nominalizat filmul „Reîntoarecerea lui Savva” de Natalia Fedcenko.

Premiul pentru public a fost acordat filmului lui Dmitri Kiselev „Timpul primilor”.

Premiile speciale ale Consiliului Experților Spirituali au fost acordate filmelor „Epoca lui Nikodim” (regia Andrei Sudilovski) și „Cazul lui Ivan” (regia Filip Orlianski).

Premii speciale ale Direcției festivalului au fost înmânate Studioului de animație „Pilotul”, regia Alexandr Tatarski, „pentru crearea celui mai amplu ciclu de desene animate pentru copii din istoria animației rusești „Muntele de culori” și lui Hrjanovski Andrei Iurievici „Pentru o contribuție deosebită la cinematografia națională”.

Făcând concluzii drept rezultat al vizionării filmelor, Svetlana Medvedeva, președintele Comitetului de Organizare, a menționat: „În acest an festivalul nostru împlinește 15 ani. De-a lungul acestor ani, spectatorii au vizionat pe ecranele noastre mai mult de 2,5 mii de filme, atât ai cinematografiei rusești, cât și internaționale. Acest lucru sugerează că forumul nostru de film inspiră din ce în ce mai mulți regizori și scenariști pentru a crea filme pline de bunătate”.

Festivalul de film s-a desfășurat sub patronajul președintelui Consiliului de Administrație al Programului „Cultura spirituală și morală a generației tinere a Rusiei”, a președintelui Fondului pentru inițiative sociale și culturale Svetlana Medvedeva. Administratorul spiritual al festivalului de film este Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii. Implementatorii proiectului sunt Fondul pentru Inițiative Socio-Culturale, Centrul pentru Cultura Spirituală și Morală „Pokrov”, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii al Federației Ruse și al Departamentului Mass-media și Publicității al orașului Moscova.

Informații detaliate despre festival și programul său sunt disponibile pe site-ul festivalului.

Comentarii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *