Parastas la mormîntul filosofului N. Berdeaev cu ocazia a 68 de ani de la trecerea la cele veşnice

Joi, 24 martie se împlinesc 68 de ani de la trecerea la cele veşnice a filosofului rus Nicolai Berdiaev.

La ora 11.00, la mormîntul savantului se va savîrşi parastasul –  adresa: 26, avenue du Bois Tardieu, 92140 Clamart.

Iar la ora 12.00 în casa lui Berdiaev de la adresa: 83 rue du Moulin de Pierre, 92140 Clamart, va avea loc trapeza de pomenire.

Nicoali Berdeaev
Nikolai Alexandrovici Berdiaev (n. 19 martie 1874, d. 24 martie 1948) a fost un filosof rus care s-a ocupat de filosofia religiei. Este un reprezentant al existenţialismului.

S-a născut la Kiev într-o familie din aristocraţia militară. La 14 ani citeşte Critica raţiunii pure a lui Kant şi Fenomenologia spiritului a lui Hegel. Urmează şcoala de cadeţi din Kiev şi apoi Universitatea, unde se împrieteneşte cu Leon Şestov. Începând din 1894 se apropie de marxism.

În 1901 este deportat la Vologda, în nord, împreună cu mai mulţi studenţi social-democraţi dar perioada marxistă a lui Berdiaev se apropie de sfârşit. În lucrarea sa Cunoaşterea de sine spune: „Ştiu bine ce e marxismul, pentru că nu-l ştiu din afară, ci dinauntru, şi îmi provoacă chinuri.”

Berdiaev în 1912
Devine preocupat de filosofia religiei. În 1907 se mută la Moscova, unde înfiinţează o „Societate filozofico-religioasă”, citeşte opera lui Vladimir Soloviov şi călătoreşte. În 1916 fondează revista Puti (Calea). Devine profesor de filosofie şi istorie la Universitatea din Moscova, dar la scurt timp este arestat şi anchetat de serviciile de securitate sovietice.

În septembrie 1922 Berdiaev este exilat de regimul bolşevic, din motive ideologice, împreună cu încă 25 de intelectuali. Se stabileşte pentru doi ani la Berlin, unde întemeiază o „Academie Rusă de Filosofie Religioasă”.

În 1924 se mută la Clamart, lângă Paris, ţine conferinţe în mai multe ţări, publică lucrări. Universitatea din Cambridge îi conferă titlul de „Doctor în teologie honoris causa”.

Comentarii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *