Franța: Pe catedrala rusă de pe cheiul Branly din Paris a fost instalată cupola și crucea

Sîmbătă, 19 martie 2016, la Paris au avut loc manifestații solemne în legătră cu sfințirea și instalarea cupolei de bază și a crucii pe noua catedrală a eparhiei Corsunului, situată pe cheiul Branly a rîului Sena din Paris.

Prima din cele cinci cupole a viitoarei catedrale ortodoxe ruse, a fost istalată la 37 m de la sol, în prezența oficialilor francezi și ruși, dar și a unui număr impunător de enoriași, preoți, jurnaliști etc.

La acest eveniment au participat, din partea Franței, secretarul de Stat pe relații cu Parlamentul, Jean-Marie Le Guen, arhitectorul Centrului, domnul Jean-Michel Wilmotte și, din partea rusă, ambasadorul Rusiei, Alexandr Orlov, vice-premierul rus, Serghei Prihodiko și șeful principal pe afacerile administrației prezidențiale, Alexandr Kolpakov.

De asemenea, la aceste manifestații au luat parte înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe: episcopul Nestor al Corsunului, arhiepiscopul Mihail al Genevei și Europei de Vest (Biserica Ortodoxă Rusă de peste Hotare), preafericitul Marc, Episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale.

Manifestațiile au început cu instalarea cupolei centrale, confecționate de compania de turnare a metalului din regiunea Bretagne – Multiplast și aurită de atelierul parizian Gohard. Cupola are 12 m diamentrul și cîntărește 8 tone
.

Apoi a urmat partea oficială, în cadrul căreia au luat cuvîntul reprezentanții oficiali din ambele țări, dar și persoanele responsabile de crearea și realizarea proiectului arhitectural.
Domnul Serghei Prohodiko a menționat că „reprezentanții companiei Bouygues ne-au comunicat că lucrările vor fi finisate în august, mai devreme de termenul stabilit. Toamna centrul și biserica vor fi deschise pentru vizitatori și enoriași”.

Episcopul Nestor al Corsunului a săvîrșit sfințirea celor cinci cruci.
În timpul Sfintei Liturghii răspunsurile la strană au fost date de Centrul teologic de învățămînt al Cuvioasei Genevieva din Paris, condus de S. Volcov.

Episcopul Nestor i-a felicitat pe toți cei prezenți și a subliniat convingerea că această zi va intra în istoria prezenței ortodoxe în Franța și va deveni un simbol al întăririi relațiilor de prietenie între popoarele Rusiei și Franței.

Lîngă biserica în construcție a fost instalat un ecran mare, cu ajutorul căreia ceremonia era transmisă în direct.

Catedrala Sfintei Treimi, conform proiectului lansat în 2007 de către fostul patriarh Alexei al II-lea (decedat în decembrie 2008), trebuie să fie finisat în octombrie a.c.
9148162-14569921

IMG_5291_5292.800x1000w

IMG_5293.800x1000w

IMG_5296.800x1000w

-экрана 2016-03-20 в 7.45.24.800x1000w


Cîteva materiale video vedeți mai jos :

Comentarii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *