Predică în Duminica a 11-a după Cincizecime

În numele Tatălui, și Fiului, și Sfîntului Duh.

Stimați părinți, frați și surori, în citirea Evangheliei de astăzi am auzit pilda lui Iisus Hristos despre doi datornici (Мatei 18. 23-35).

Această pildă, ca și citirea din Apostol (1 Cor. 9. 2-12), ne descoperă legătura pe care trebuie s-o avem cu Dumnezeu și unuii cu alții. Primind scutirea de îndatorire, iertare de la Dumnezeu, noi de asemenea trebuie să iertăm celor care ne sunt datori sau ne-au supărat cu ceva. Așa cum într-un lanț fiecare inel este legat unul cu altul, astfel și relațiile noastre sunt legate cu Dumnezeu și cu cei apropiați. Dacă noi primim iertare, și noi la rîndul nostru trebuie să transmitem această bunătate, dragoste, milă mai departe. Atunci cînd acest lanț este întrerupt prin răutate, se întîmplă o adevărată tragedie, uneori ireparabilă pentru noi înșine, deoarece noi înșine ne privăm de iertarea lui Dumnezeu și cădem din această armonie dumnezeiască.

Apostolul Pavel ne arată un alt aspect al relațiilor interpersonale. El le spune creștinilor corintinieni că el și Barnaba au dreptul, la fel ca și ceilalți apostoli, ca și Chifa, adică Petru, să se folosească de bogățiile materiale ale copiilor săi, deoarece anume ei (corintienii) sunt urma, ștampila apostolilor lor, însă el nu face acest lucru. De ce? Deoarece el nu vrea să dea motiv pentru interpretări ieronate, pentru zvonuri despre profit, faimă sau alte avantaje. Semănînd ceva spiritural, el dorea să culeagă tot ceva spiritual și nu trupesc. El a făcut totul astfel încât conexiunea spirituală existentă să nu fie înreruptă sau deranjată de ispitele dependenței materiale.

Iată în aceste două exemple, propuse nouă în citirea din Evanghelie și Apostol, ne este descoperită toată profunzimea conexiunii spiriturale a iertării, milostivirii, libertății și responsabilității. Să ținem minte despre acest lucru și în relațiile noastre cotidiene cu cei apropiați, cu colegii, prietenii și chiar dușamnii noștri.

În după prăznuirea Schimbarea la Față a Domnului Hristos să ne rugăm lui Dumnezeu ca El să ne lumineze cu Lumina Dumnezeirei Sale, ca prin Lumina Feței Lui să putem împărți cu cei apropiați dragostea, mila, iertarea. Amin.

Ieromonah Iosif Pavlinciuc
Traducere: Sosanna Didilica

Comentarii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *