Predică la Sărbătoarea Laudei Maicii Domnului

Iubiți fraţi şi surori,
Sărbătoarea Laudei Maicii Domnului, oficiată în Postul Mare, ne aduce multă bucurie şi lumină în suflete, îndemnându-ne la fapte bune şi reţinere de la cele rele. Această zi este strâns legată de Buna Vestire a Maicii Domnului. Buna Vestire sau Buna Veste este adusă de Arhanghelul Gavriil întregii lumi şi pentru orice creatură.
În tropar avem mărturie evidentă despre acest fapt: “Astăzi este începutul mântuirii noastre și arătarea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu al Fecioarei se face si Gavriil harul îl binevestește. Pentru aceasta și noi, împreună cu dânsul, Născătoarei de Dumnezeu să−i cântăm: Bucură−te cea plina de har, Domnul este cu tine!”
Ne bucurăm pentru că a fost găsită printre oameni Fecioară vrednică de a purta şi a da naştere Cuvântului lui Dumnezeu. Îi adresăm şi aducem Maicii Domnului laude, onoare şi bucuria noastră.
În Acatistul Maicii Domnului, versul „Bucură-te, Mireasă, Pururea Fecioară” ne dezvăluie sensul prezenţei acestei bucurii spirituale. Este profundă această legătură între Maica Domnului şi chipul Miresei. Maica Domnului este constant în această stare de Mireasă, o stare a unei bucurii permanente.
Sărbătoarea Bunei Vestiri ne invită la această serbare a triumfului bucuriei spirituale, a mântuirii noastre. Această bucurie, această stare poate fi dobândită însă doar prin ascultare şi smerenie. Ascultare până la moarte şi smerenie până la o uitare de sine totală, până la o jertfire personală completă.
În aceasta şi constă frumuseţea sărbătorii, în a începe şi a trece Drumul Crucii, în salvare noastră.
Să ne ajute Dumnezeu în aceste zile rămase din Postul Mare ca să înmulţim faptele bune prin ascultare Domnului, smerenie, cu rugăciunile Preacuratei Maicii Domnului şi ale tuturor sfinţilor. Amin.

Ieromonahul Iosif Pavlinciuc

Comentarii

Articole similare