Predică la sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel

În numele Tatălui și al Fiului, și al Sfântului Duh.

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este sărbătoarea Bisericii. Ea ne amintește despre apostolatul în Biserică, despre succesiune, despre misiune, despre dialog. De fiecare dată când citim Crezul, mărturisim că credem în Biserica Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească. În ce constă apostolatul?

Pentru a răspunde la această întrebare, să analizăm mai întâi ce este „credința”? Anume cu acest cuvânt începem mărturisirea noastră. Pe lângă numeroasele definiții ale acestui cuvânt, „Credința” este de asemenea o formă de comunicare, înseamnă deschidere și dialog cu Dumnezeu. Un dialog direct, viu și interesant a fost comunicarea sfinților apostoli cu Hristos. Citind din Evanghelie despre discuțiele Domnului cu apostolii, suntem inspirați și încurajați să luăm exemplu și să repetăm această experiența, trăind același mod de comunicare. Apostolii întrebau și primeau răspunsuri, polemizau și să sfătuiau cu Hristos, iar Domnul le punea de asemenea întrebări, îi denunța, le reproșa, îi lăuda.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel în iconografia ortodoxă sunt adesea reprezentați îmbrățișându-se reciproc. Prin acest simbol, iconografia ne indică un alt tip de comunicare – comunicarea unul cu altul, primirea unul pe celălalt, slujirea unul altuia.

Și astăzi suntem chemați să conștientizăm și înțelegem toată această experiență de comunicare în exemplul sfinților apostoli Petru și Pavel.

Apostolii au ieșit să predice într-o lume care le era complet străină, dar ei găseau un punct de contact cu contemporanii lor și predica găsea răspuns în inimile ascultătorilor. Cuvântul lor schimba conștiința, producea transformare, dădea naștere unei noi vieți întru Hristos.

De atunci lumea s-a schimbat foarte mult, dar Cuvântul predicat de apostoli rămâne viu, relevant și actual. Oamenii caută hrană pentru suflet, sunt însetați să bea din izvorul de Apă vie. Sarcina noastră este să conștientizăm, să înțelegem toate acestea în primul rând pentru noi înșine și apoi, în măsura posibilităților, a forțelor și a credinței, să mărturisim acest lucru și celor care ne înconjoură.

Așa să ne ajute Dumnezeu pe această cale, prin rugăciunile sfinților apostoli Petru și Pavel, a căror sărbătoare o marcăm și iubim. Amin.

Ieromonahul Iosif Pavlinciuc

Predică rostită la Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel din Como, Italia, 12 iulie 2018.

Comentarii

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *