S-a mutat la Domnul sfântul cerșetor Dobri Dobrev, la venerabila vârstă de 103 ani

Un episcop bulgar a anunțat că astăzi, 13 februarie 2018, bunicul Dobri Dobrev a plecat la Domnul, la vârsta de 103 ani.

Dobri Dobrev locuia în satul Baylovo, localitate aflată la o distanță de 43 de kilometri mai spre est de Sofia, Bulgaria. Deși în această localitate s-a născut și a creat marele scriitor bulgar Elin Pelin, renumele acesteia a ajuns in nenumarate colțuri ale lumii mulțumită însa bătrânului Dobri Dobrev.

Bătrânul trăia dintr-o pensie lunară de 160 de leva bulgărești (aproximativ 80 de euro). Încă din anul 1988, în fiecare zi în care nu ploua, bătrânul Dobri Dobrev pleca din satul natal și venea în Sofia. Bătrânul cerșea pe străzile din capitala bulgară, tăcut și smerit, așteptând mila trecătorilor, nu pentru sine, care trăia le fel de smerit precum arăta, ci pentru Hristos.

De obicei, bătrânul rugător stătea lângă Catedrala Sfântul Alexandru Nevski sau lângă Biserica Sfinții Chiril și Metodie, ambele aflate în centrul Sofiei, ținând în mână o cutie de tablă sau un pahar de plastic, în care aduna mila trecătorilor.

Ieșind din tăcere, bătrânul ctitor saluta pe tot omul, milostiv sau nu, cu cuvintele: „Bucurați-vă, întru Domnul!” Când rostea cuvinte, acestea erau puține și desprinse parcă dintr-o Filocalie: „Noi avem doua voințe, una de la Dumnezeu, și cealaltă de la diavol. Noi suntem în război în mințile noastre. Sunt convins că trebuie să urmăm și să ascultăm de voia lui Dumnezeu, în așa fel încât Dumnezeu să ne ajute. Voia lui Dumnezeu este dreaptă și adevarata. Totul în aceasta este bun. Nu avem voie să mințim, nici să furăm, nici să săvârșim desfrânare. Trebuie să ne iubim unii pe ceilalți, așa cum Dumnezeu ne iubește pe noi. Binecuvânteaza, Doamne!”

In smerenia lui, bătrânul săruta adesea mâna celor care îi dăruiau un bănuț. Atât după înfățișare, cât și după viața lui practică, fără greșeală îl putem asemăna pe bătrânul bulgar cu un sfânt „nebun pentru Hristos”, care de mult nu mai trăia pentru sine și pentru această lume, ci pentru semenii săi și pentru Împărăția lui Hristos.

dobrev2

Blând și deloc revoltat pe lumea din jurul, bătrânul Dobri Dobrev ctitorea uimitor de mult bisericile nevoiașe. Astfel, toți banii pe care îi primea drept milostenie, îi dona bisericilor nevoiașe, pentru reparații, sau semenilor săi cuprinși de sărăcie și nevoi.

Mai apoi, în luna mai a anului 2009, bătrânul Dobri Dobrev a mers la unul dintre slujitorii Catedralei Sfântul Alexandru Nevski, din Sofia, și i-a spus: „Vino cu mine, să îți dau bani pentru biserică.” Fiind intrebat de ce a ales această biserică pentru a-i dărui banii adunați, bătrânul a răspuns simplu, zicând: „Eu adun bani pentru mănăstiri, pentru mănăstiri nevoiașe sau părăsite. Le reconstruiesc, le reînnoiesc. Nu fac mult, însă deoarece acestea sunt ocolite de pelerini, au mare nevoie de ajutor spre a renaște.”

dobrev3

Preasfințitul Tihon al Tiveriopolei, slujitor în Catedrala Sfântul Alexandru Nevski, mărturisește: „Nu mi-a venit să cred când am vazut chitanța, căci este greu de crezut, că cel mai mare ctitor al catedralei este bătrânul Dobre, cel pe care toată lumea îl cunoaște, cersștorul îmbrăcat în costum național. Astfel, într-un singur an, acest bătrân a donat catedralei 35.700 de leva (aproximativ 20.000 de euro). Potrivit documentelor de înregistrare a donațiilor făcute catedralei, de zeci de ani nu a mai existat un ctitor atat de mare.

Poate părea greu de crezut ca una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din Balcani, catedrala patriarhală a Bulgariei, în care se adunau lunar toți mitropoliții țării, a primit un asemenea dar tocmai de la un bătrân cerșetor. Privind chiar și numai spre donațiile făcute de acest bătrân catedralei din Sofia, ne putem întreba, cu durere: În ce situație a ajuns lumea noastră, dacă cel mai mare donator dintre noi este un bătrân oarecare, ba încă și sărac.

Sursa: http://stiri.botosani.ro/, www.ortodox.md/

Comentarii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *