Sărbătoarea hramului la Seminarul Ortodox Rus din Franţa

Luni 16 ianuarie 2012, în ziua de pomenire a Sfintei Genevieva de Paris după calendarul vechi iulian, Seminarul Ortodox Rus din Paris și-a celebrat sărbătoarea sa patronală. În această zi liturghia solemnă din biserica seminarului a fost condusă de către PS Nestor, episcopul de Corsun. La festivitate au mai participat rectorul seminarului ieromonahul Alexandru (Siniakov), profesorii și studenții seminarului aflati în trepte clericale, decanul Institutului Teologic Ortodox Sf.  Serghie protoiereul Nicolae Cernokrak și profesorul institutului Jivko Panev (Patriarhia Ecumenică), parohul bisericii Sf. Ecaterina din Roma Antonie (Sevriuk), parohul bisericii pariziene cu hramul „Bucuria tuturor scârbiților și Sf. Genevieva” protoiereul Gérard de Lagarde, secretarul administraţiei eparhiale pentru diaspora moldovenească ieromonahul Iosif (Pavlinciuc).

La liturghie, la care s-au adunat credincioși ortodocși din Paris și împrejurimi, au asistat și episcopul catolic local Michel Dubost, preoți catolici din Epinay-sous-Sénart și orașele învecinate, directorul editurii „Surf” Nicolas-Jean Sed, fratele  Mathieu din comunitatea Taizé, seminariști de la seminarul teologic catolic din Issy-les-Moulineaux, reprezentanți ai primăriei orașului , redactorul șef al ziarului „Russkaya mysl’” V. N. Lupan.

Înainte de Dumnezeiasca Liturghie episcopul Nestor a săvârșit hirotesia în citeți a doi seminariști – Dimitrie Garmonov (anul doi de bacalaureat) și Serghei Volkov (anul întâi de bacalaureat), care sunt conducătorii corului din seminar.

La finele liturghiei toți cei prezenți s-au închinat la relicvarul cu o părticică din moaștele Sfintei Genevieva, care se păstrează în seminar și care a fost donată de către episcopul orașului Pontoise.

În cuvântul său de la sfârșitul slujbei episcopul Nestor a povestit despre importanța cinstirii Sfintei Genevieva în mediul rusesc de emigranți din Franța și despre importanța acestei sfinte pentru viața seminarului. El le-a urat seminariștilor să aibă tot atâta credință și putere în rugăciune precum avea și Cuvioasa Genevieva. De asemenea el călduros i-a salutat pe oaspeții veniți, în special pe episcopul Michael Dubost și pe decanul Institutului Sf. Serghie protoiereul Nicolae Cernokrak, și a mulțumit tuturor celor ce muncesc și ajută în seminar. PS Nestor a mai menționat că a treia ca număr serbare de hram din seminar s-a dovedit a fi cea mai solemnă și și-a exprimat speranța că tradiția de a aduna în această zi pe toți prietenii seminarului se va întări și pentru anii următori.

În mesajul de raspuns rectorul seminarului ieromonahul Alexandru a spus despre principalele evenimente ale anului precedent – despre achiziţionarea clădirilor seminarului în proprietatea Bisericii Ortodoxe Ruse, despre amenajarea paraclisului din seminar, despre intenția și progresele în construirea unei biserici de lemn. El a mulţumit în special preoților episcopiei de Corsun și Bisericilor Ortodoxe surori, care au participat la această sărbătoare de hram a seminarului.

După liturghie în trapeza seminarului s-a servit masa pentru toți oaspeții prezenți.

Fotografiile de la acest eveniment puteţi să le priviţi aici.

Comentarii

Articole similare