Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Frăţia Ortodoxă „Sf. Cuv. Paisie Velicicovschi” (Chișinău), cu sprijinul Mănăstirii „Înălțarea Domnului” de la Noul-Neamţ (Chițcani), 7-8 DECEMBRIE 2024, desfășoară în regim online și offline cea de-a XIII-a ediție a conferinței teologico-practice internaționale LECTURI PAISIENE, pe tema: „BAZELE ȘI PRINCIPIILE UNITĂȚII CREȘTINE: EXPERIENȚA DE FRATERNITATE A Sf. CUV. PAISIE VELICICOVSCHI”.
Porunca unității a fost dată de Domnul nostru Iisus Hristos creștinilor din întreaga lume pentru toate timpurile: „Părinte Sfinte! Păzește-i în numele Tău, pe care Mi i-ai dat, pentru ca ei să fie una, așa cum și Noi” (Ioan 17:11). Trăim într-o lume mereu divizată, unde chiar și bisericile găsesc greu să mențină calitatea universalității. Diviziunile pe baze politice, canonice și naționale au afectat întreaga lume ortodoxă. Împlinirea poruncii unității este o provocare pentru creștinii care trăiesc într-o societate seculară. Care sunt temeliile pentru construirea unității ortodoxe astăzi?
Ne îndreptăm din nou către experiența Sf. Cuv. Paisie Velicicovschi, a cărui frăție multinațională este un exemplu al împlinirii creative a poruncii unității în Hristos. După cum spunea bătrânul, „așa cum linia unui cerc nu se întrerupe și nu se împarte, la fel și în viața comună nu există loc pentru diviziuni în jurul unui angajament reciproc de bunăvoință.” Această integritate vie nu a slăbit diversitatea personalității, ci a hrănit-o și a construit-o.
Va rămâne exemplul frăției Sf. Cuv. Paisie un ideal inaccesibil de „unitate în diversitate” sau biserica va găsi din nouă puterea de a redescoperi calea unirii tuturor ucenicilor lui Hristos din orice tradiție culturală, istorică, religioasă, socio-economică și politică?
La aceste și alte întrebări urgente vor încerca să răspundă participanții la conferință.
TEME ȘI ÎNTREBĂRI PROPUSE PENTRU DISCUTARE:
• Ce exemple de adevărată unitate creștină ne pot sprijini astăzi?
• Cum poate experiența bunului vecin și a unirii în frăția Sf. Cuv. Paisie să contribuie la unitatea bisericii noastre?
• Cum poate diversitatea vieții bisericești să ajute la unitatea acesteia?
Invităm cercetătorii moștenirii Sf. Cuv. Paisie (Velicicovschi), slujitorii, teologii, istoricii, culturologii, sociologii, filosofii și toți cei interesați să participe.
Programul:
7 decembrie, sâmbătă – online/offline, Mitropolia Moldovei (str. București, 119, Chișinău)
9:30 – Înregistrarea participanților
10:00 – Dechiderea conferinței
10:30 – Ședințe de lucru (online/offline) – partea I
13:00 – Pauză de cafea
14:00 – Ședințe de lucru (online/offline) – partea II
17:00 – Încheierea primei zi de conferință
8 deccembrie, duminică – online/offline, Mănăstirea Noului-Neamț, s. Chițcani
6:30 – plecarea de la mănăstirea Sfintei Teodora (Ciuflea)
8:30 – Liturghia de sărbătoare
11:30 – Trapeza de mulțumire
13:00 – Continuarea lucrărilor conferinței – (online/offline) – partea III
14:30 – Pauză de cafea
15:00 – Masa rotundă. Încheierea coferinței/
17:00 – Slujirea Dumnezeiasca
18:00 – Plecarea din Chișinău
Atenţie! Ora din Program este indicată ora Chișinăului!
Limbile de lucru ale conferinței sunt limba română și rusă.
Programul detaliat în rusă: ПРОГРАММА ПЧ-2024_ru