COMUNICAT: Solidaritate cu poporul francez, cu Biserica catolică și cu Arhiepiscopia de Paris

Comunitatea noastra a cuviosului Paisie din Paris este solidară cu creștinii parizieni în întristarea lor. Duminică la slujbă ne vom ruga pentru enoriașii Catedralei Notre-Dame din Paris, care au rămas fără local la sărbătoarea Paștelui. Domnul sa-i ajute și să le dea mângâiere duhovnicească.

Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove a transmis un mesaj de solidaritate cu poporul francez, în legătură cu incendiul de la Catedrala Notre Dame din Paris, care a avut loc în seara zilei de 15 aprilie 2019.

Arhiepiscopului de la Paris, Michel Aupetit

Înaltpreasfinția Voastră !

Am primit cu adâncă întristare vestea focului devastator care a distrus acoperişul Catedralei Notre Dame din Paris și altarul venerat al Bisericii Romano-Catolice din Franța, monument religios, istoric și arhitectural de valoare inestimabilă, simbol al creștinismului european, cunoscut în întreaga lume și vizitat în fiecare an de milioane de pelerini și turiști.

Ne exprimăm profundul regret, dar  și solidaritatea cu poporul francez, greu încercat în aceste zile de o mare pierdere adusă unui simbol spiritual național şi internaţional.

Ne rugăm Bunului Dumnezeu să ajute la înlăturarea cât mai grabnică a  consecințelor incendiului și ne dorim ca această Catedrală, simbol al Europei creştine, să fie restaurată cât mai curând, cu ajutorul tuturor, în calitate de patrimoniu religios şi cultural universal.

Cu dragoste întru Hristos

+  VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove

Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale si Meridionale a publicat comunicatul următor:

Clerul și credincioșii Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, a cărei catedrală mitropolitană se află la mai puțin de 500 de metri de Catedrala Notre-Dame de Paris, suntem profund îndurerați de catastrofa care lovește Capitala Franței. Este vorba de un simbol asumat ca reper la nivel mondial, dincolo de apartenență religioasă sau de convingeri. Martoră peste veacuri a construirii Europei Creștine, în toată complexitatea istorică și culturală, se topește acum sub povara flăcărilor necruțătoare.

Suntem alături de Biserica Romano-Catolică și de întregul popor francez în aceste clipe de mare durere, trăind anticipat și noi pătimirile Mântuitorului.

Catedrala Notre-Dame de Paris, construită pe parcursul a 182 de ani, este mistuită de flăcări. Câte un minut pentru fiecare an de sudoare și jertfă au pecetluit ireversibil reperul în jurul căreia s-a reconstruit Parisul.

Să nu uităm însă că puterea simbolului este dincolo de ziduri și șarpante!

Această tragedie trebuie să ne facă mai responsabili în a prețui valorile, câtă vreme sunt vii și prezente în mijlocul nostru. Focul nemilos aprinde în noi conștiința solidarității creștinilor și a cetățenilor lumii întregi, deoarece suntem puternici și prin asumarea simbolurilor dincolo de vremelnicia lor.

+ Mitropolitul Iosif

 

Comentarii

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *