Episcopul Nestor a participat la Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse

La 7 martie 2018, în Sala Sinodală a reşedinţei oficiale Patriarhale şi Sinodale de la mănăstirea Sfântului Daniil din Moscova, sub președinția Preafericitului Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii a început prima şedinţă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din anul 2018.

La deschiderea reuniunii, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse i-a salutat pe membrii permanenți și temporari ai Sfântului Sinod.

Membrii permanenți ai Sfântului Sinod sunt: Mitropolitul Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine; Mitropolitul Iuvenalie de Krutiți și de Kolomna; mitropolitul Vladimir al Chişinăului şi al Întregii Moldove; Mitropolitul Alexandru de Astanaisk și Kazahstan; Mitropolitul Vichentie de Tașkent și Uzbekistan, șeful mitropolitan al regiunii Asia Centrală; mitropolitul Varsonofie de Sankt-Petersburg şi Ladoga, șeful afacerilor Patriarhiei Moscovei; mitropolitul Pavel de Minsk şi Sluţk, Exarhul Patriarhal al Întregii Belorusii; Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, preşedintele Departamentului pentru Relaţii Bisericești Externe al Patriarhiei Moscovei.

Mitropolitul-Ilarion-de-Volokolamsk-DECR-744x890Pentru a participa la această şedinţă a sesiunii de vară (martie – august) sunt de asemenea invitaţi : Mitropolitul Lazăr de Simferopol și Crimeea; Mitropolitul Mark de Riazani și Mihailovsk; Arhiepiscopul Mathieu de Anadyr și Ciukotka; episcopul Alexandru de Daugavpils și Rezeknensky; Episcopul Nestor de Corsun.

În data de 24 martie 2017, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis o scrisoare tuturor Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe surori prin care aducea la cunoștință canonizările făcute de Biserica Ortodoxă Română în perioada 1950-2017 și propunea introducerea unora dintre aceștia în calendarele locale.

În cadrul ședinței de lucru, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a aprobat propunerea Mitropolitului Ilarion de Volokolamsk de introducere în calendarul local a unor sfinți canonizați de Biserica Ortodoxă Română în perioada 1950-2017.

Referatul nr. 8 aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse în data de 7 martie menționează numele celor nouă sfinți români care nu se regăsesc în prezent în calendarul Bisericii Ruse și care vor fi incluși începând cu noua ediție a calendarului ortodox local.

Noua_sfinti_romani_calendar_rusia

Este vorba despre:

Sfântul Cuvios Dionisie cel Smerit (1/14 septembrie);

Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul (18/31 decembrie);

Sfântul Domnitor Neagoe Basarab (26 septembrie/9 octombrie);

Sfântul Ierarh Simeon Ștefan, Mitropolitul Transilvaniei (24 aprilie/7 mai);

Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei (30 august/12 septembrie);

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla (7/20 august);

Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu (16/29 august);

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești (27 septembrie/10 octombrie);

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica (11/24 aprilie).

De asemenea, în calendarul patriarhal al Bisericii Ruse sunt consemnate sărbătorile a peste cincizeci de sfinți străromâni sau români, la care se vor adăuga cele nouă zile de pomenire a domnitorilor, ierarhilor și cuvioșilor români cu viață sfântă.

Sursa: www.cerkov-ru.eu, www.Basilica.ro

Comentarii

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *