În seara zilei de 4 martie 2018, în sălile de expoziție ale Centrului ortodox spiritual-cultural Rus a fost deschisă o expoziție de icoane rusești din secolele XVI – XIX, numită „Paștele“. Expunerea icoanelor antice rusești este dedicată temei Patimilor lui Hristos și Învierii Sale glorioase.
Ceremonia de deschidere a fost condusă de Episcopul Nestor de Corsun, care a adresat publicului un discurs de bun venit. Apoi a luat cuvântul doamna L. Manic, proprietara colecției private. La vernisaj au participat mai mulți preoți, oameni de cultură, cunoscători ai artei iconografice, la fel și invitații Centrului.
Colecția de icoane expusă, compusă din sute de capodopere ale picturii iconografice rusești din secolele XVI-XIX, a fost formată pe parcursul a 50 de ani, datorită colecționarilor parizieni. Colecția se caracterizează printr-o varietate de stiluri, școli și epoci de iconografie ortodoxă, care s-au succedat timp de cinci secole. Printre operele expuse sunt prezentate icoane foarte rare, ca de exemplu „Discuția dintre Valaam și Ioasaf“ începutul secolului al XVIII-lea, „Arhanghelul Rafael, care a opus rezistență cutremurului“ și multe altele.
Sunt expuse în cadrul expoziției 10 icoane din secolul al XVI-lea, pictate în Moscova, Pskov, Vologda, Rusia Centrală și de Nord. Prezența lor permite vizitatorilor expoziției să aprecieze bogăția și dezvoltarea talentelor de pictură iconografică a maeștrilor ruși din epoca de declin a dinastiei Rurik. Una dintre cele mai valoroase exponate ale acestei perioade poate fi considerat chipul Sfântului Nicolae (Rusia Centrală), reprezentat în 16 icoane, care prezintă fragmente din viața sfântului. Școala de pictura iconjgrafică din Pskov este reprezentată prin două icoane „Sfinții selectați (chemați)” și „Coborârea în iad”. „Sfânta Fecioară Hodighitria cu Sfântul Kiril din Belozersk” aparține pensulei maeștrilor din Vologda. Icoana „Adormirea Maicii Domnului” reprezintă școala din Moscova. Icoanele sfinților Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur aparțin pictorilor de icoane din nordul Rusiei.
Majoritatea icoanelor expuse aparțin secolului al XVII-lea. Diversitatea lor permite să urmărim modul în care s-a dezvoltat iconografia rusă în această perioadă. „Apostolul Ioan Teologul din Patmos“ este unul dintre cele mai bune exemple de pictură de la Moscova din primul sfert al secolului al XVII-lea, care a fost o comandă specială a unui bogat rezident al capitalei. Picturile de la Moscova din această epocă se caracterizează prin eleganța imaginii, prin tehnica excepțională și prin selectarea paletei de culori.
Începutului sec. al XVII-les atribuim icoana care descrie „Înălțarea lui Hristos” și „Hristos în rândul învățătorilor” (Rusia centrală). Astăzi este cunoscut un număr foarte limitat de astfel de icoane, raritatea lor fiind datorată complexității păstrării lor.
Tradiția iconografică a Rusiei de Nord este reprezentată de icoanele „Înfățișarea Maicii Domnului Sf. Serghie de Radonej“, „Sfânta Treime din Vechiul Testament “, „Deisis“, „Tăierea capului lui Ioan Botezătorul“, „Buna Vestire“.
Expoziția este organizată de Asociația Culturală „Cultura”, în Cadrul Complexului expozițional de pe lângă Catedrala Sfintei Treimi de pe cheiul Branly.
Expoziția de icoane rusești din secolele XVI-XIX este deschisă în fiecare zi, în afară de zilele de luni:
6 martie – 10 aprilie 2018, între orele 14.00 – 19.00