Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului are o importantă deosebită pentru urcusul vieții duhovnicești. El ne reamintește despre ultimile zile din viața Fecioarei Maria petrecute în post și rugăciune și ne ajută ca să ne pregătim și noi către trecerea la cele veșnice.

În programul liturgic practic nu sunt schimbări, însă în evlavia și practica creștină la mănăstiri și la parohii se adaugă la slujbele rânduite – Paraclisul Maicii Domnului sau Acatistul Adormirii.

Este și un alt motiv de postire în luna august. Despre aceasta scrie Sfântul Simeon al Tesalonicului. El afirmă că ajunarea (postirea) în luna august „este pentru amândouă sărbătorile, cea de 6/19 și respectiv cea de 15/28. Prima dintre ele este pricinuitoare de lumină și o pregatire pentru sărbătoarea Schimbării la Față, iar alta, aducătoare de milostivire și solire pentru noi”.

Să ne pregătim către aceste două mari sărbători, că sa primim cu bucurie darul lui Dumnezeu Cel ce se revarsă peste fiecare binecredincios. Lumina necreată văzută de ucinicii și apostolii pe Muntele Taborului să strălucească și în întunericul de astăzi a lumii prin mijocirea Maicii Domnului.

Comentarii

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *