În numele Tatălui, și al Fiului, și al Sfântului Duh.
«Mama Lui a zis celor ce slujeau: Faceţi orice vă va spune.» (Ioan 2:5)
Iubiți părinți, frați și surori,
Astăzi prăznuim sărbătoarea în cinstea icoanei Maicii Domnului din Kazan (Kazanskaya), care a apărut în orașul Kazan, în 1579. Ea este una din cele mai cinstite icoane din Biserica Ortodoxă Rusă. O copie a ei a fost chiar trimisă în Stația Spatială Internațională.
Din punct de vedere iconografic, icoana Maicii Domnului din Kazan este o variantă redusă a icoanei Maicii Domnului Odighitria-Povățuitoarea în care Maica Domnului are mâna îndreptată spre Fiul Său și îl călăuzește, într-un fel, pe cel care o privește spre Mântuitorul nostru.
În predica de astăzi aș vrea să vorbesc despre importanța Maicii Domnului în îndrumarea și călăuzirea noastră spre Hristos. Probabil că fiecare dintre noi a participat, iar mulți au fost chiar onorați să primească Taina Nunții, în cadrul căreia este citită Evanghelia de la Ioan despre nunta din Cana Galileii. În această istorisire, uimitoare ca semnificație teologică și morală, ne este prezentată pe deplin imaginea Maicii Domnului, ca oaspete și stăpână a acestei sărbători.
Ce se întâmplă de fapt acolo? Evanghelistul Ioan nu intră în detalii, doar menționează: „Şi a treia zi s-a făcut nuntă în Cana Galileii şi era şi mama lui Iisus acolo” (Ioan 2:1). A fost invitat, de asemenea, și Iisus cu ucenicii săi.
Iată că în toiul sărbătorii, s-a întâmplat să nu mai ajungă vinul. Oaspeții, chiar și mirele, nu au observat acest lucru. Maica Domnului însă a observat. Comportamentul Ei este, în continuare, duhovnicesc și edificator. Ea se adresează Fiului Său: „Nu mai au vin”. Apoi s-a apropiat de slujitori și le-a spus: „Faceţi orice vă va spune”. Aceste cuvinte ale Maicii Domnului sunt adresate fiecăruia dintre noi.
Cuviosul Teofilact al Bulgariei în interpretarea acestei istorisiri accentuează esența spirituală a căsătoriei. Adesea, în Sfânta Scriptură, legătura dintre Hristos și Biserică este prezentată ca o legătură dintre Mire și Mireasă. În același sens, este descrisă și legătura dintre suflet și Dumnezeu.
La orice nuntă a sufletului cu Hristos este prezentă și Maica Domnului și ucenicii Mântuitorului. Fecioara Maria deopotrivă se bucură de Fiul Său și de sufletul mântuit. Vinul este un simbol al veseliei, dar se pare că el nu era suficient la nuntă. Ca și în viața noastră spirituală, iar la mulți și în viața de familie, se pierde fericirea dintru început. Deseori pierdem bucuria comuniunii cu Dumnezeu, ne pierdem în grijile vieții cotidiene. Prima care observă lipsa vinului este Maica Domnului și ea spune celor ce slujeau „ceea ce El (Iisus) vă va spune, faceți”. Și minunea se întâmplă. Hristos preface apa în vin. Tot din ceea ce suntem alcătuiți, „apă, umiditate și relaxare în viață și opinii”, Domnul le preface în „vin”, care este tare și înveselitor.
Să ne adresăm și noi Maicii Domnului, ca să ne facă demni de nunta Mielului, să ne schimbe relaxarea noastră în concentrare, trezvie, deznădejdea în nădejde, durerea și necazul în bucurie. Dar, pentru aceasta, ar trebui să o luăm drept exemplu pe Maica Domnului și să fim la fel de atenți, atât în biserică, cât și acasă, în ospeție și la serviciu și să ne grăbim în ajutorarea celor care au pășit pentru prima dată pragul bisericii, care se află într-o poziție stânjenitoare sau, încă, mai rău, în durere sau primejdie. Fie ca Dumnezeu să ne ajute în aceste lucru prin rugăciunile Maicii Sale. Amin.
Ieromonahul Iosif Pavlinciuc
Predică rostită la Catedrala Sfintei Treimi din Paris
Traducere de Sosanna Didilica