Predică la sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul

În numele Tatălui, și al Fiului și al Sfântului Duh.

Dragi părinți, frați și surori,
astăzi Biserica marchează sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Sfântul Ioan Botezătorul este una dintre cele mai venerate și dramatice figuri din istoria biblică. Nașterea sa a fost o minune, moartea sa a fost un martiriu. Nu știm multe lucruri legate de viața lui, dar ceea ce cunoaștem ne impresionează foarte mult.

Suntem de asemenea impresionați de părinții Sfântului Ioan Botezătorul: Sfinții Zaharia și Elisabeta. Ei sunt adevărați urmași ai Domnului, observatori ai legii și a practicilor culturale.

Dar ei nu sunt persoane oficiale stricte, Zaharia nu este un preot obscur, el își pune întrebări, se îndoiește, se întreabă. Zaharia și Elisabeta nu erau de acord cu situația lucrurilor din jurul lor, chiar și cu situația lor familială de a nu putea avea copii.

Preotul Zaharia a avut îndrăzneala să se îndoiască și chiar să ceară un semn de la Arhanghelul Gavriil. Mama Sfântului Ioan, Elisabeta, și-a ascuns sarcina timp de 5 luni.

Dar amândoi au avut bucuria de a redescoperi harul și mila lui Dumnezeu. Chiar și numele fiului lor Ioan înseamnă: „Dumnezeu S-a milostivit”.

De asemenea, Sfântul Ioan avea îndoieli, dar a găsit puterea credinței și răspunsul înainte ca ucenicii săi să vină la Domnul nostru Iisus Hristos (Mt. 11; 2-3).

Avem multe de învățat astăzi pentru întărirea credinței noastre.
Ar trebui să căutăm voia lui Dumnezeu în viața noastră, să cerem Domnului răspunsuri la întrebările noastre, să avem încredere în Dumnezeu.

Nașterea Sfântului este un semn de bucurie, chiar dacă tatăl este pedepsit prin tăcere, chiar dacă cunoaștem imediat evenimentele tragice care au urmat, dar care până la urmă au devenit triumfătoare. Să ne rugăm astăzi Sfântului Ioan Botezătorul, ca și noi să găsim biruința asupra tuturor relelor care sunt în jurul nostru.

Sfântul Ioan Botezătorul, roagă-te Domnului pentru noi și ajută-ne să pășim și urmăm calea Domnului. Amin.

Ieromonahul Iosif (Pavlinciuc)

Comentarii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *