Predică la slujbă de pomenire pentru ostașii căzuți pe cîmpul de luptă

Hristos a Înviat!!!

În numele Tatălui și al Fiului, și al Sfântului Duh.

În ziua de astăzi sau mai bine zis ieri s-au împlinit 73 de ani de la declararea Marii Victorii. An de an tot mai puțini și mai puțini martori ai acelor zile sunt în viață.

Printre noi nu mai sunt deja nici cei care s-au născut în timpul războiului, deși greșesc, o enoriașă mai este printre noi. În orice caz, puțini își pot imagina în plinătatea lor toate ororile acelor timpuri. Dar toți cunoaștem în schimb ceea ce înseamnă fenomenul atac terorist, fiecare a resimțit acea durere și și-a făcut griji cu sinceritate pentru victimele nevinovate copii, adulți, bărbați și femei, uciși în diferite colțuri ale lumii.

Evenimentul ultimului atac terorist care a avut loc în Franța, în micul oraș Trebes, departamentul Aude, a șocat profund pe toți oamenii de bunăcredință. Aș vrea să subliniez în special fapta ofițerului Arnaud Beltrame.

Beltrame s-a oferit pe sine în locul femeii luate ostatică. Intrând în supermarketul capturat de teroriști, el a lăsat pe masă telefonul mobil pornit. Datorită acestui fapt forțele de securitate aflate în afară puteau auzi ce se întâmplă în interior. În timpul operațiunii de salvare Beltrame și un alt comando au fost răniți grav în urma împușcăturilor. Noaptea Arnaud a decedat la spital. Alături de el se afla duhovnicul său, un preot-monah catolic. Veșnica lui pomenire. Femeia salvată de el nu-și poate reveni până în prezent ca urmare a celor întâmplate, s-a închis în casă și aproape nu iese deloc.

Acest exemplu l-am prezentat francezilor, el este deosebit de actual în această zi de 9 mai.

Fapta milioanelor de oameni care au participat la lupta împotriva fascismului trebuie s-o apreciem întotdeauna. Ei au eliberat la scară mondială ostaticii și victimele ideologiei fasciste. Ecouri din acele zile, uneori sunt auzite și în prezent. Unele persoane în vâltoarea nebuniei, uitând de aceasta, fiind cuprinși de o ură diavolească, încearcă să reînvie acea răutate în prezent. Ideologia fascismului este într-o anumită măsură asemănătoare cu ideologia terorismului din zilele noastre. Așa precum atunci, și astăzi victime devin oameni cu totul nevinovați, iar scopul este unul – de a-i aduce pe toți sub un singur sistem de valori culturale, religioase și uneori chiar naționale.

În 1945, sărbătoarea de Paști a fost marcată la 6 mai și a coincis cu ziua Sfântului Gheorghe, Purtătorul de Biruiță și a precedat nemijlocit Ziua Victoriei. Acest fapt este profund simbolic, că anume în Săptămâna Luminată a Paștelui a avut loc acea „Bucurie cu lacrimi în ochi.“

Și astăzi am săvârșit panahida cu cin Pascal. Am mărturisit încă o dată despre Victoria Veșnică, victoria lui Hristos, rugându-ne pentru toți cei care și-au dat viața pentru alții, care au devenit victime nevinovate ale acestui terorism îngrozitor.

Celebrând sărbătoarea de astăzi, ar trebui să păstrăm frica ca în viața noastră să nu pătrundă acele idei monstruoase, distructive care apar din mândrie, aroganță și pofta de putere. Este important ca ochii noștri spirituali să nu se tulbure, dar să rămână clari și deschiși, gata să recunoască tentația și într-un vierme mic. În așa mod ar trebui să ne educăm și copiii noștri, să-i învățăm în baza exemplelor demne de urmat, fiind noi-înșine ca atare.

Voi încheia predica cu o scurtă rugăciune.

Doamne Iisuse Hristoase, Care ai distrus porțile iadului, ajută-ne să nu transformăm viața noastră în iad. Izbăvește-ne de tot ceea ce este negativ, distructiv, inutil care pot pune stăpânire pe mintea noastră, societatea noastră și să ducă la o catastrofă mondială. Dă-le înțelepciune conducătorilor noștri, iar pe noi ne păstrează în evlavie, credință și dragoste unii față de alții. Amin.

Ieromonahul Iosif Pavlinciuc

Predică rostită la parohia din Las Palmas de Gran Canaria

 

Comentarii

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *