Predica de sâmbătă rostită la Biserica din Ugine

În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh.

Dragi frați și surori, aș vrea să vă salut în această zi, în care sărbătorim pomenirea Sfântului Timotei, episcopul Prusiei, Sfintelor Alexandra și Antonina, precum și a tuturor sfinților din Siberia. Este o mare bucurie să ajungem la Ugine și să marcăm împreună această sărbătoare, făcând legătura între trecut și prezent, între Rusia și Franța. Mesajul evanghelic ales astăzi pentru lectură și meditație este foarte puternic, ușor de înțeles și provocator : „ Fiul omului n-are unde-și odihni capul.” (Matei 8:20).

Ce vrea să spună Domnul prin această frază? Este o frază care explică starea evidentă a vieții lui Iisus Hristos. Noi, de asemenea, nu trebuie să uităm că suntem niște oaspeți pe acest pământ. Apostolul Pavel spune: „ Căci noi n-avem aici o cetate stătătoare, ci sîntem în căutarea celei viitoare.” (Evrei 13:14) Prin urmare, aici, în acest sfânt locaș, unde marea majoritate dintre noi au venit din deferite localități și țări să marcheze sărbătoarea de astăzi, să-L laude pe Dumnezeu,  să se roage, suntem invitați să medităm asupra călătoriei și trecerii noastre prin această lume.

Chemarea Domnului, adresată tânărului : „Vino după Mine şi lasă morţii să-şi îngroape morţii” (Matei 8:22) cauzează neînțelegeri și chiar confuzii printre cititorii Noului Testament. Cum ar trebui înțeleasă această frază? Cea mai pertinentă explicație este legătura cu Împărăția Cerurilor. Cei care nu au găsit viața Împărăția au murit, chiar dacă trăiesc din punct de vedere fizic. Acesta este un avertisment foarte serios și puternic. Este un apel pentru noi să păstrăm vii flăcările credinței.

Fie ca Dumnezeu să ne păzească de moartea spirituală pentru viața în Împărăției Cerurilor, pentru a avea posibiltiatea de a traversa această viață, de al urma pe Hristos și de a ajunge la veșnicie unde toți sfinții îl laudă pe Domnul. Amin.

Ieromonahul Iosif Pavlinciuc

Traducere din franceză: Sosanna Didilica

Comentarii

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *