Biserica Sfîntului Felix de Chelas din Lisabona a fost transmisă comunității moldovenești

Marți, 29 mai, de ziua Sfîntului Sfințitului Ierarh Alexandru al Ierusalimului, Biserica Romano-Catolică (Patriarcado de Lisboa) a transmis comunității ortodoxe moldovenești a Sfîntului Ioan Botezătorul din Lisabona biserica Sfîntului Félix de Chelas.

Secretarul comunităților moldovenești a eparhiei Corsunului, ieromonahul Iosif Pavlinciuc, cu binecuvîntarea PS Nestor, a semnat în data de 29 mai un protocol cu Biserica Romano-Catolică din Lisabona, care prevede utilizarea bisericii Sf. Felix de Chelas, în mod gratuit, timp de cel puțin trei ani. Eparhia de Corsun aduce sincere mulțumiri părintelui Tito Francisco, vicarului general al Patriarhiei de Lisabona, pentru susținerea și ajutorul acordat comunității moldovenești din Portugalia.

Biserica Sf. Felix de Chelas, aflată la adresa  Largo de Chelas 1900-159 LISBOA, este o biserică spațioasă și  frumoasă, dar și foarte veche, datînd din sec.VII. Urmele incendiului suferit în 1920 pot fi observate și acum, de aceea biserica necesită lucrări de reparație. Pe teritoriul acestui vechi așezămînt monahal se mai află în prezent și Arhiva Militară, ceea ce însă nu v-a crea nici-o incomoditate pentru buna rînduială a vieții parohiei. Comunitatea romano-catolică vor putea oficia cultul lor în acest locaș doar de 2-3 ori pe an, dar fără a efectua schimbări sau transformări ale încăperii, fără a retrage anumite obiecte specifice cultului ortodox (iconostas, chivote, icoane etc.).

Fotografii de la acest eveniment a realizat fotoreporterul nostru Serghei Nichitovschi.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai multe imagini puteți vedea AICI.

Comentarii

Articole similare