În numele Tatălui, a Fiului și Sfântului Duh.
“Să tacă tot trupul omenesc si să stea cu frică și cu cutremur și nimic pământesc întru sine să nu gândească, că Împăratul împăraților și Domnul domnilor merge să se junghie și să se dea spre mâncare credincioșilor. Și merg înaintea lui cetele îngerești cu toată căpetenia și puterea, heruvimii cei cu ochi mulți și serafimii cei cu câte șase aripi, fețele acoperindu-și și cântând cântare: Aliluia, Aliluia, Aliluia”. (Heruvic)
Crucii Tale ne închinăm Hristoase, și Sfânta Învierea Ta o lăudăm și o slăvim.
Dragi părinți, frați și surori,
astăzi ne amintim despre răstignirea Domnului nostru Iisus Hristos. Este o zi specială din an. Atenția noastră este îndreptată spre Crucea Domnului. Mesajul de astăzi este un mesaj de Viață. Aș dori ca Domnul să ne facă să resimțim ceea ce a resimțit și retrăit apostolul Pavel; de a realiza, de a crede împreună cu el că: „M-am răstignit împreună cu Hristos” (Gal 2:20). Cum a reușit Sfântul Pavel să pună în practică acest mare principiu? Deși Crucea nu a avut nici un efect direct asupra lui Pavel prin cuvântul lui Hristos în timpul vieții sale pământești, el a primit această revelație atunci când și-a deschis inima Mântuitorului. Din acel moment, ochii lui s-au deschis. Drept urmare, astăzi, cuvintele apostolului Pavel, sau mai degrabă spiritul său, ne inspiră și ajută să îmbrățișăm Crucea Domnului nostru Iisus Hristos.
Aș dori să prezint câteva particularități și simboluri care ne sunt transmise prin Sfânta Cruce. O Cruce ortodoxă tradițională este compusă din trei bare transversale. Prima bară ne amintește de inscripția instalată deasupra capului Domnului. Această inscripție, scrisă în trei limbi, subliniază universalitatea evenimentului înfăptuit pe Cruce.
A doua bară, având un impact practic al Răstignirii, are, de asemenea, o importanță simbolică. Hristos fiind plasat și fixat pe Cruce, a deschis simbolic brațele pentru a îmbrățișa întreaga umanitate și pe fiecare dintre noi. Pe această bară putem citi, de asemenea, troparul „Crucii Tale ne închinăm Hristoase, și Sfânta Învierea Ta o lăudăm și o slăvim”. Chiar dacă Hristos este răstignit, noi Îl cunoaștem Înviat. Crucea ne duce la Înviere.
Care este semnificația barei celei de-a treia?
Știm că pe de o parte și pe cealaltă parte a Crucii au fost răstigniți doi hoți. Cel care se afla de-a dreapta și-a mărturisit crednța și s-a adresat Domnului: „Adu-Ți aminte, Doamne, când vei veni în Împărăția Ta”. Răspunsul lui Hristos a fost mai mult decât o promisiune: „Astăzi vei fi cu mine în Împărăția Cerurilor”. Acesta este simbolul barei ridicate spre dreapta. Este un mesaj pentru noi ca să urmăm exemplul bunului hoț și să urcăm cu el în Rai, să acceptăm viața noastră ca pe o voință a lui Dumnezeu, să ne rugăm pentru iertarea păcatelor. Fiecare Sfânta Liturghie este dominată de această rugăciune: „Adu-Ți aminte de mine Doamne…”, în Vinerea Mare de asemenea.
Sub picioarele Domnului se află un craniu. În tradiția biblică, Golgota este numită și locul craniului. Se spune că pe acest deal a fost îngropat primul om Adam. Crucea a fost instalată pe mormântul lui Adam. Este, de asemenea, o reamintire pentru noi că Hristos prin moartea sa a învins și a distrus moartea.
Așadar, să marcăm Răstignirea Domnului nostru Iisus Hristos și să ne pregătim pentru sărbătoarea Învierii glorioase a lui Hristos. Amin.
Predică rostită în franceză de ieromonahul Iosif Pavlinciuc în Vinerea Mare, la Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel din Clamart.