Bibilia este tradusă în prezent în 2527 de limbi

Biblia sau cărțile Vechiului și Noului Testament, luate separat, sunt traduse în prezent în 2527 de limbi. Astfel, Biblia rămâne cea mai populară și tradusă carte din toate timpurile și la toate popoarele, a comunicat agenția germană EPD, cu trimitere la asociația internațională “Societățile Biblice Unite” (United Bible Societies – Marea Britanie).

Numai anul trecut au fost efectuate 19 noi traduceri. Astăzi textul Bibliei este accesibil cititorilor în 469 de limbi. Noul Testament este tradus în mai mult de 1230 de limbi. Cărțile biblice sunt publicate separat în 827 de limbi.

Majoritatea traducerilor sunt publicate în țările Asiei și regiunii Oceanului Pacific, unde, potrivit Asociației societăților biblice, Biblia este tradusă în 1063 de limbi.

Pe al doilea loc după numărul traducerilor Bibliei (739) se plasează continentul African. Urmează apoi America de Nord și de Sud cu 512 de traduceri.

În Europa și în Orientul Apropiat sunt înregistrate 210 de traduceri ale Bibliei.

Există traduceri și în limbi artificiale. Numai în limba esperanto sunt înregistrate trei versiuni de traduceri ale Bibliei.

Printre noile traduceri ale Bibliei, agenția EPD menționează traducerea în limba ciuvașă. Conform unelor date, 1,7 mln de locuitori ai Chuvashiei (Чувашская Республика) se consideră ortodocși, aparțănând Bisericii Ortodoxe Ruse.

Asociația internațională a societăților Biblice Unite numără 146 de comunități naționale biblice – organizații creștine interconfesionale. Scopul activității lor este traducerea Bibliei și separat a cărților Vechiului și Noului Testament în limbile popoarelor lumii, editarea și răspândirea ulterioară a literaturii respective.

Istoria acestei mișcări se referă la primele decenii ale secolului al XIX-lea, atunci când în diferite țări ale lumii s-au format câteva societăți naționale biblice. Primele înregistrate au fost societățile biblice în Marea Britanie și Străinătate (1804), apoi au fost fondate cele Irlandeze (1806), Finlandeze (1812), din Rusia (1813), Danemarca (1814), Țările de Jos  (1814), Suedia (1815), Polonia (1816), Аmerica (1816), Norvegia (1816), Franța (1818). Ulterior societăți biblice au apărut și în alte țări, majoritatea fiind înregistrate la 9 mai 1946.

Autor: Anatolii Holodiuk, pentru Sedmitza.ru

Traducere: ortodoxmd.eu

Comentarii

Articole similare